Virksomheden Knold&Top

Om os

Om knold & Top

Vi har mange års erfaring

Det hele startede i 1996 på ren hobbybasis. Formålet var at udvikle et velegnet rapsmateriale til at undersøge, om der var forskelle i foderværdien mellem frø fra hvidblomstret raps og frø fra de almindelige gulblomstrede raps.

I 2002 blev firmaet “Knold og Top Planteforædling” dannet som enkeltmandsvirksomhed. 

Dyrkningssikkerhed

Flower Power System

Sortsmaterialet til at undersøge forskelle i foderværdi mellem hvid og gul raps havde nemlig vist, at flere typer skadeinsekter var mindre tiltrukket af de hvide blomster end af de gule. Dette dannede basis for at udvikle det såkaldte “Flower Power System®”, hvis virkning på skadeinsekterne blev afprøvet i årene 2009 – 2015 i markforsøg.

Først fra 2009 var der nok frø til sådanne storskalaforsøg. Visionen er, at man ved at samdyrke gul- og hvidblomstret raps med “Flower Power Systemet®” kan øge dyrkningssikkerheden ved økologisk rapsdyrkning eller spare en behandling mod insekter, hvis man ikke er økolog.

hvidblomstrede vårrapssort

En ny raps er født

I december 2007 blev den første hvidblomstrede vårrapssort “Lysidé” optaget på sortslisten i Danmark, og året efter kom den på EU’s sortsliste.

I 2009 fandt vi ud af, at hvidblomstrede rapssorter var “bitterfri”, det vil sige at bladene var velsmagende og kunne bruges til salat. Samtidig var der meget, der tydede på, at koldpressede, uraffinerede olier fra frø af hvid raps havde en lidt mildere og dermed mere tiltalende smag end olier fra de gulblomstrede sorter. Oliens smag afhænger dog også meget af høstforhold, lagerbetingelser og selve oliepresningen.

Et godt skub fremad

Innovationsvinder & Danmarksmester

Ved at vinde Agro Business Parks innovationskonkurrence i 2009 fik virksomheden et godt skub fremad. Projektidé: Knold og Top Planteforædling, udvikling og udnyttelse af raps med alternative blomsterfarver.

I 2010 blev selskaberne Knold & Top ApS samt Knold & Top Holding ApS dannet. Koldpresset, uraffineret rapsolie, fremstillet af virksomheden Pure-Oil i Bandholm, men baseret på frø fra den hvidblomstrede sort “Lysidé”, blev i 2012 udnævnt til “Danmarksmester”.

Spørgsmål? Send en besked til os.