Vi tilbyder

SALAT

Salat

Colzasalat

Colzasalat (Brassica napus) tilhører samme art som sibirisk kål, Hannover salat og nabicol. De 3 sidstnævnte er udvalgt over de seneste århundreder som en Brassica napus bladgrøntsag og benævnes Brassica napus var. pabularia. Men vore sorter af colzasalat er udvalgt ud af olieraps, Brassica napus var. oleifera.

En nærende grøntsag

Colzasalater

Nogle typer af B. napus var. pabularia har blade, der ser ud fuldstændig som bladene hos olieraps. Andre typer af pabularia har mere krusede og evt. rødlige blade. Frøene hos pabularia indeholder erucacyre, hvorimod frøene hos colzasalat er erucasyrefri.

Spæde blade (baby leaf)
Colzasalat minder en del om kål og indeholder som kål sundhedsfremmende glucosinolater. Smagen varierer mellem de forskellige sorter, men colza baby leaf salat smager generelt mildt og mindre ”af kål” end tilsvarende salat fra kålfamilien. Sammenlignet med grønkål, der anvendes en del til produktion af spæde blade, er colzasalat 30 – 50 % mere produktiv (blad pr m2) og behøver kortere tid end grønkål fra såning til høst.

Generelt er sygdomsresistensen god, men nogle af sorterne kan få kålskimmel, når klimaet er køligt og fugtigt. Derfor er det vigtigt at bruge sorter, som besidder de egenskaber, man har brug for.

Store blade
Fra marts, hvor planterne er kommet i gang efter vinteren, til blomstringsfasen er bladene på sorten WITT en ægte lækkerbisken. WITT bør have en plads i køkkenhaven som en attraktiv vårsalat. 

Anvendelse
Colzasalat til spæde blade er ny på markedet. Det er en grøntsag, som både kan nydes alene eller i blanding med andre salater. For øjeblikket er det især de spæde blade, der bruges, men også bladene på de større planter er velsmagende. Colzasalat kan nydes som salat, let kogt eller bagt på samme måde som spinat.

Spørgsmål? Send en besked til os.